kretansk (medelhavs) kost - Kretas hälsosamma kost
Denna undersökning har också visat att den kretanska befolkningen är den längst levande: år 1991, 31 år efter inledningen av undersökningen, genomförde den socialmedicinska sektorn på Kretas Universitet en medicinsk kontroll på gruppen, ungefär 50% levde fortfarande till motsatsen mot Finland där det inte fanns en enda överlevande! ..Hittills har kosten varit enkel och hälsosam: olivolja naturligtvis som utgjorde 1/3 av individens dagliga behov av energi, men i huvudsak spannmål, främst bröd, baljfrukter, grönsaker och frukter, med en mindre andel av ost, mjölk, ägg, fisk och lite rödvin till varje måltid..
Dessa recept är bara ett litet urval från de 260 perfekta traditionella recept som finns i boken "Cretan Cooking" skriven av Maria och Nikos Psilakis (ISBN 960-7448-11-1)
Fyllda Grönsaker (Yemista):
för 5-6 personer
5 eller 6 tomater
2-3 auberginer
2-3 zucchini
2-3 gröna paprikor
2 lökar, dill, persilja,
1 kopp olivolja
salt, peppar
450 gram ris
1 tesked av koncentrerad tomatmassa upplöst i 1 glas vatten
1 kopp riven ost
Urholka alla grönsaker och finhacka innehållet (med undantag av dom gröna paprikorna) i en skål. Lägg till den finhackade löken, dillen, persiljan, riset, salt och peppar. Salta de tomma insidorna av grönsakerna, fyll och placera dom in en bakpanna. Häll tomatkoncentratet och en kopp olja över dom. Koka i en het ugn. Just före du släcker ugnen, strö över den rivna osten och låt den smälta.
Längtar dit!
SvaraRadera